ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE

GAAT OVER ‘VOEDING’ TOT JE NEMEN

DIE BIJ JE PAST

As het rode lampje van je auto gaat branden, vul je je olie bij (toch?!)

zo werkt dat ook met je lichaam

weet jij het signaal van jouw lichaam te herkennen?

‘ZE HEEFT WEET VAN VERBORGEN PIJN

Joanne heeft weet van de diepgang van het emotionele spectrum en van verborgen pijn. Zij durft vol contact te maken met wat er binnen in haar speelt. Dat is wat ik van haar geleerd heb: meer in verbinding te staan met wat er in mij leeft, mezelf nog serieuzer te nemen in wat ik voel en mezelf daarmee meer welkom te heten. Wat er ook speelt.
Ron

VOEDING DIE BIJ JE PAST?
JA, VOEDING DIE BIJ JE PAST

VOEDING WAAR JE LICHAAM BLIJ VAN WORDT
EN JIJ DUS OOK

Als er ergens disbalans is in je leven dan gaat dat meestal doorwerken op je hele ´zijn´. Een disbalans die ontstaat door bijvoorbeeld verkeerde voeding kan doorwerken op je gevoelswereld. Als je lichaam voeding krijgt waardoor het eigenlijk, steeds in een staat van ontsteking is, dan wordt je lijf moe. En jij dus ook.

Hoe werkt dat nu? Veel mensen denken in ‘goed & slecht’ eten. Groenten zijn bijvoorbeeld goed en vet eten is slecht. Maar dit geldt niet voor iedereen. Misschien kan jouw lichaam bepaalde groenten niet verdragen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de nachtschadefamilie, zoals tomaat, paprika, aubergine. Eet je deze, dan kan jouw lichaam van binnenuit gaan ontsteken en ontstaat er disbalans.

Zo maar een voorbeeld. Natuurlijk, junkfood eten daarvan snappen we allemaal dat je dat beter niet elke dag op het menu zet. Maar wat is nu voeding waar jouw lichaam blij van wordt? Wat verteer jij goed, wat kan jouw lijf omzetten zodat je er energie van krijgt?

Orthomoleculaire therapie is meer dan alleen voeding.
Voeding gaat ook over gedachtes, gewoontes en omstandigheden.

We gaan kijken naar voeding, beweging, sociale omstandigheden (zie ook systemisch werk). Naar: hoe leef je; stressvol, actief, teruggetrokken, leef je in je eigen ritme? We kunnen kijken naar  je slaapritme, invloeden van buitenaf en wellicht ook je werkleven. Voed je jezelf met veel negatieve gedachten? Of zijn de mensen in je omgeving onvoldoende voedend voor je? Door hier evenwicht in te brengen krijg je balans in jouw leven.

Orthomoleculaire therapie werkt op maat.
Wat voor de één werkt, hoeft niet voor de ander te werken.

Wat is orthomoleculaire therapie

Met orthomoleculaire therapie gaan we werken aan de basisbehoefte van je lichaam.

Met de hulp van diverse onderzoeken en testen, kunnen we meten we waar (mogelijk) tekorten zijn en waar de behoefte van je lichaam ligt. Ik maak gebruik van diverse testen, denk aan:

 • energetische morfologische bloedonderzoek
 • voedingsintoleranties
 • fecesonderzoek
 • vetzurentest
 • en nog meer

Afhankelijk vanwaar je zit in je proces kunnen bepaalde stappen genomen. Als er sprake is van grote vermoeidheid, noem het burn-out, uitgeblust, overspannen, dan gaan we eerst zorgen dat het lichaam rust krijgt en gaan we tekorten aanvullen, dit kan onder meer met voeding en suppletie. Vanuit die basis gaan we verder kijken wat nog meer nodig is en waar jij wilt bereiken. 

Globaal komt mijn werkwijze op de volgende punten neer

– Het versterken van jouw goede kwaliteiten
– Het aansterken van zwakkere eigenschappen
– Het aanleren van gunstigere gewoonten
– De aandacht vestigen op evenwicht brengen in verstorende zaken

Werkwijze orthomoleculaire therapie

Als je komt met klachten zoals, vermoeidheid, hormonale klachten, een burn-out, of een andere hulpvraag ga ik je vraag vanuit meerder invalshoeken bekijken. Denk hierbij aan lichamelijk, mentaal en geestelijk. Om dit goed te kunnen doen vraag ik je vooraf aan het consult om meerdere vragenlijsten en testen in te vullen, het zogenoemde ‘huiswerk’. Waarom? Om vooraf aan het consult al een goed beeld te krijgen van je persoonlijk situatie.

De basis van het beginonderzoek loopt door een aantal vaste stappen, deze stappen helpen om een goed beeld te krijgen in het verloop van je klachten en situatie. Om de juiste behandelingsmethode te kiezen is het belangrijk dat dit goed in kaart is.

Er zijn 5 onderdelen die in eerste instantie aandacht krijgen.

 1. Intake formulier
 2. Vragenlijsten, nav je vraag
 3. Constitutie test, wie ben je in de basis
 4. Aanvullend onderzoek
 5. Samen ‘werken’

INTAKE FORMULIER
Op het intake formulier staan vragen over jou en je ziektegeschiedenis. Deze vragen geven mij inzicht over je klacht en de mogelijke behandeling. Hoe gedetailleerder en eerlijk je antwoord geeft, des te beter krijg ik inzicht in je klacht en de mogelijke behandeling.

VRAGENLIJSTEN
Naast het intakeformulier zijn er een aantal Excel vragenlijsten om in te vullen. Denk hierbij aan een Bravermantest die inzicht geeft in je neurotransmitters. Een vragenlijst over: energie, co-infectie en biogene amines.

WIE BEN JE IN DE BASIS?
De vraag voor de constitutie testen is voor mij belangrijk om een beeld te vormen van wie je in de basis bent. De basis vanuit lichamelijke en geestelijke eigenschappen, wat zou je normale reactie op iets kunnen zijn. Het geeft een beeld waar mogelijke tekorten zijn en waar je (misschien) tegen je natuur ingaat. Om hier inzicht in te krijgen helpt mij om een juist therapieplan op te stellen.

Heb je aanleg voor bepaalde zaken dan kan je hier
–  mee gaan werken,
– of tegen gaan werken.

Werk je ergens tegen, dan kan dat een oorzaak van de klachten geven. We gaan je systeem juist ondersteunen door met je constitutie mee te gaan werken. Dan zie je hier vaak goede verbetering komen.

AANVULLEND ONDERZOEK
Het kan zijn dat we na het eerste oriënterend consult adviseren om vervolgonderzoeken aan te gaan, om zo dieper in de oorzaak van jouw klacht te kunnen duiken. Heb je bijvoorbeeld aanhoudende spijsverteringsproblemen, aanhoudende vermoeidheid, huidontstekingen, overgewicht en pijnklachten, dan kan een onderzoek meer inzicht geven.

Ik werken samen met diverse gespecialiseerde laboratoria, artsen om aanvullende onderzoeken te laten verrichten. Heb je bijvoorbeeld vaak darmklachten dan kan het zijn dat je een voedingsintolerantie hebt. Je reageert misschien slecht op melk of je hebt een parasiet. De eerste kunnen we door middel van bloedonderzoek bekijken en de tweede door middel van feces onderzoek. Andere onderzoeken die ingezet kunnen worden zijn: vetzurenprofiel, nutriëntenonderzoek (vitaminen, mineralen, aminozuren, e.d.), ontlastingsonderzoek (o.a. darmmicrobioom, schimmels, parasieten, ontstekingen, slijmvliesimmuniteit, verteringsenzymen), hormoonprofiel (speeksel of bloed),
allergie-intolerantie, EMB test (energetisch morfologisch bloedonderzoek).

ECHT SAMEN ‘WERKEN’
Als we alle informatie verzameld hebben dan komt het belangrijkste gedeelte aan bod, het interpreteren van je gegevens. Ik ga je veel vragen stellen en zeg daar altijd bij dat een eerlijk antwoord het beste werkt. Ik ben er om je te helpen, niet om je te veroordelen. Waarom zeg ik dit? Soms zit er schaamte bij cliënten, over hun dieet of leefstijl, dit hoeft niet. Je wilt je probleem juist aanpakken, ontdekken waar de oplossing zit.

Belangrijk om te onthouden is dat we écht gaan samenwerken. Als je eenmaal kunt gaan werken met de juiste tools en technieken dan komt er verandering in jou. De verandering die je gaat doormaken komt van binnenuit, vanuit jou. Je gaat uiteindelijk zelf bepalen hoe je dit gaat doen, dit kan zowel lichamelijk en geestelijk zijn. Ik sta naast je en zal mijn ervaring, kennis en vaardigheden met je delen. Uiteindelijk doe je het zelf en mag je trots zijn dat je dit pad gaat bewandelen.

 

DOCUMENT: Praktijk Pigs and Dragons_Werkwijze 2021

Kort traject met bloedtest - APK

Vergelijk het met een apk van je auto. Je wilt weten waar je aan toe bent. Wat geeft je lichaam aan? Waar heb je mogelijk (nog) bijsturing nodig?

Met de Energetische morfologische bloedtest en/of de BalanceTest brengen we snel en eenvoudig in kaart waar je staat en weet jij waar je aan toe bent.

De uitgebreide uitleg van de testen kun je onderaan in het document uitgebreid teruglezen.

Wat er o.a. gemeten wordt

 • Vitaminen- en mineralentekorten
 • Darm- en leververstoring
 • Vrije radicalen en toxiciteit
 • Virale en bacteriële belasting
 • Pancreasinsufficiëntie
 • Hormoonbalans
 • Vetzuren, omega 6:3 verhouding

Mogelijkheden
Optie 1.  Combi test: 1) Energetische morfologische bloedtest, 2) BalanceTest (Vetzurentest)
Optie 2.  Energetische morfologische bloedtest
Optie 3.  BalanceTest (vetzurentest)

Verdieping
Of je na de uitslag en bespreking een verdieping wilt aanbrengen, beslis je zelf op een later moment.

optie 1.  COMBI: ENERGETISCHE MORFOLOGISCHE BLOEDTEST & BALANCETEST

Stap 1
Vrijblijvend kennismakingsgesprek ׀  per telefoon
Duur ׀  15 minuten

Stap 2
Intake en achtergrondinformatie ׀  per zoom of in de praktijk
Duur ׀  1 uur

Stap 3
Bloed prikken met vingerprik
Locatie ׀  in de praktijk, via prikpost en/of thuis
Duur ׀  20 minuten

Stap 4
Uitwerking van de onderzoekuitslagen ׀  per mail

Stap 5
Bespreking van de onderzoekuitslagen ׀  per zoom of telefoon

Stap 6
Voedings- en suppletieadvies ׀  ontvang je per mail

> > Kosten € 357

 

optie 2. ENERGETISCHE MORFOLOGISCHE BLOEDTEST

Stap 1
Vrijblijvend kennismakingsgesprek ׀  per telefoon
Duur ׀  15 minuten

Stap 2
Intake en achtergrondinformatie ׀  per zoom of in de praktijk
Duur ׀  1 uur

Stap 3
Bloed prikken met vingerprik ׀  Energetische morfologische bloedtest
Locatie ׀  in de praktijk of via prikpost
Duur ׀  20 minuten

Stap 4
Uitwerking van de onderzoekuitslagen  ׀  per mail

Stap 5
Bespreking van de onderzoekuitslagen  ׀  per zoom of telefoon

Stap 6
Voedings- en suppletieadvies  ׀  per mail

>> Kosten € 297

 

optie 3. BALANCETEST (VETZURENTEST)

Stap 1
Vrijblijvend kennismakingsgesprek ׀  per telefoon
Duur ׀  15 minuten

Stap 2
Intake en achtergrondinformatie ׀  per zoom of in de praktijk
Duur ׀  1 uur

Stap 3
Bloed prikken met vingerprik ׀  vetzurentest
Locatie ׀  in de praktijk of je doet dit zelf vanuit je huis
Duur ׀  10 minuten

Stap 4
Bespreking van de onderzoekuitslagen  ׀  per zoom of telefoon

 >> Kosten € 137

Therapeutisch traject

– Uitgebreide intake van 1,5 tot 2 uur
– BalanceTest (vetzuren omega 6:3 verhouding)
– Energetische morfologische bloedtest

– 3 vervolgsessies van een uur

– Lifestyle logboek
– Online programma – orthomoleculaire voeding

– Tijdsduur gemiddeld 4 tot 6 maanden
– Kosten €847

Intensive traject

– Uitgebreide intake van 1,5 tot 2 uur
– Energetische morfologische bloedtest
– BalanceTest (vetzuren omega 6:3 verhouding)

– 3 vervolgsessies van een uur
– Familieopstelling

– Lifestyle logboek
– Online programma – orthomoleculaire voeding
– Online programma – in 21 dagen terug naar jezelf

– Tijdsduur gemiddeld 6 maanden

‘LAAT JOUW VOEDING JE MEDICIJN ZIJN,
EN JOUW MEDICIJN JE VOEDING’

hippocrates

Ik ben Joanne,
systemisch coach en
orthomoleculair therapeut

Als je in contact bent met jouw lichaam en je jezelf weer voelt, dan ervaar je rust en kan het leven weer door je heen stromen.